Prof. Dr. Karatay, beslenme tarzını oluştururken bir bakıma hormonlardan, hormonların vücuda etkilerinden yola çıkıyor.
Etki 1: Yemeklerden sonra kanda insülin yükselmeye başlar. Yemekten 2-2.5 saat sonra doruk noktasına ulaşır.
Etki 2: İnsülin 2.5 saat sonra azalmaya başladığında glukagon yükselmeye başlar.
Etki 3: Glukagon, karaciğer yağları ve depo edilmiş şekerin salgılanmasını sağlar.
DİKKAT 1: Kilo verebilmek için kanda insülinin azalması, glukagonun salgılanması gerekir. Eğer ki siz ara öğün yerseniz, kana yeniden insülin verirsiniz ve glukagonun salgılanmasına engel olursunuz. Böylece kilo vermek hayal olur.
DİKKAT 2: Eğer ki sürekli glukagonun salgılanmasını ister ve hiç bir şey yemezseniz organlarınız glukagona olan duyarlılığını yok edersiniz. Yine kilo vermek hayal olur.
Etki 4: Ara öğün yememeğe neden olan hormon leptin hormonudur. Sağlıklı besleniyorsanız öğünler arasında yani 4-5 saat boyunca acıkmamanız gerekir.
Karatay'ın beslenme tipinin amacı bunu hayata geçirebilmektir.
Bir sonraki yazıda hayati önem taşıyan Leptin Hormonunun ne olduğuna ve ne zamanlar salgılandığına, nelere etki edeceğine değineceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder