Sayfalar

27 Eylül 2011 Salı

Glisemik İndeks Nedir?

Glisemik İndeks (Gİ) yiyeceğin içindeki karbonhidrat miktarının hesaplanmasıdır. Karbonhidrat içeren bir besinin kana geçtiğinde, insülini yükseltme hızı olarak da düşünülebilir.

  • Yüksek Gİ : 100-70
  • Orta Gİ: 70-50
  • Düşük Gİ: 50-0
İşlenmiş ve rafine edilmiş gıdaların, şekerli ürünlerin Gİ değeri her zaman 100'dür !

Düşük Glisemik İndeksli gıdalar tüketmenin etkileri nelerdir?

  • Tokluk hissi uzun sürer. Sık sık bir şeyler yeme isteği ortadan kalkar.
  • Kan şekeri dengeli olarak yükseldiğinden tatlı krizleri yaşanmaz. Yorgunluk, gerginlik,sinirlilik ortaya çıkmaz. Yemeklerden 1-2 saat sonra acıkma durumu ortaya çıkmaz.
  • Gİ gıdalar uzun süreli tokluk hissi verirler ve Leptin Hormonunun salgılanmasını sağlarlar. Böyle göbek yağları yumuşar ve erir gider :)
Yiyeceklerin Gİ değerleri yeme şekline göre değişir. Örneğin sebzeler pişirildiğinde Gİ değerleri artar çünkü içlerindeki selüloz lifleri parçalanır ve şişerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder